Ce sa nu mancam cand suferim cu tiroida
Tuesday, April 2nd, 2013 | 16 comentarii

“Doamna doctor ce nu am voie sa mananc daca sufar cu tiroida?”

La aceasta intrebare care apare destul de frecvent in cursul consultatiilor raspunsul meu este: puteti manca orice. Acest raspuns provine dintr-o incredere, poate uneori nejustificata, in bunul simt al celorlalti. Adica ma gandesc cate kilograme de sare poate manca un om sau cati saci de nuci sau straturi de varza trebuie sa devoreze ca sa ii fie afectata tiroida? Atata vreme cat exista moderatie si echilibru nu ar trebui sa ne facem prea multe griji.

Pentru cei care nu sunt multumiti cu declaratia de mai sus si au nevoie de date mai stiintifice urmeaza in continuare cateva lucruri de baza legate de dieta si tiroida.

Iodul reprezinta elementul cheie cu ajutorul caruia se sintetizeaza hormonii tiroidieni (T3 si T4).

Necesarul zilnic de  iod la adult este de aproximativ 150 de μg. In anumite conditii fiziologice (pubertate, sarcina, lactatie), necesarul de iod creste pana la 300 de μg. Atat lipsa cat si excesul de iod (peste 1000 μg/zi) pot afecta functionarea tiroidei.

In cazul unui deficit de iod in dieta tiroida incearca sa compenseze marindu-se de volum (astfel apare gusa) iar in caz de deficit sever de iod apare hipotiroidism (la adulti) si cretinism (la copii mici la care creierul nu este complet dezvoltat in momentul expunerii la lipsa de iod). Carenta de iod apare in zonele montane si submontane printr-un efect de “spalare a iodului” iar Romania are un astfel de relief in mare parte din suprafata sa (cantitatea de iod din sol fiind foarte mica, produsele vegetale si de la animale din aceste zone contin putin iod)– astfel ca in 2001 in tara noastra 30 de judete erau declarate endemice pentru lipsa de iod. In anul 2002 a intrat în vigoare în Romania legislatia privind iodarea universala a sarii ce prevede iodarea sarii destinate consumului uman, cu 20 mg de iod la 1 kg de sare, aplicata cu caracter obligator în industria alimentara la iodarea painii din anul 2004. Facand un calcul rapid, pentru un consum de 5 g de sare pe zi (doza zilnica maxima recomandata) aportul de iod este de 100 μg.

Se recomanda cumpararea sarii iodate ambalata in pungi rezistente la apa, cu data fabricatiei sau expirarii mentionata pe ambalaj. Dupa expirare, concentratia de iod scade mult. Sarea iodata se pastreaza in cutii inchise, ferita de soare si de apa. Se recomanda adaugarea sarii la sfarsitul prepararii mancarii, deoarece iodul din sare se pierde in timpul fierberii.

Alimentele procesate si produsele de panificatie reprezinta o sursa importanta de iod prin utilizarea sarii iodate pentru obtinerea lor, concentratia lor de iod variaza in functie de cantitatea de sare folosita.

Alimentele cele mai bogate natural in iod sunt pestii marini si fructele de mare (somon, morun, languste, homar, scoici, stridii, alge marine – cu concentratii de iod intre 50 si 300 mcg/100g; pestii de apa dulce au concentratii mai mici de iod decat cei de apa sarata)

Produsele animale pot constitui o sursa de iod, dependent de cantitatea de iod din sol/vegetatie (deci mai bogate in iod in zonele de langa mare, campie, mai sarace in iod in zonele de munte si submontane) dar in prezent din cauza utilizarii pe scara larga de catre crescatori a unor substante dezinfectante sau suplimente alimentare care contin iod in cantitate mare concentratiile de iod din carne, produse lactate, oua pot atinge valori de 50-100 micrograme la 100 de grame.

Fructele si legumele contin in general o cantitate mica de iod (cea mai mare concentratie de iod o gasim in spanac, ciuperci, nuci pana la 20 mcg/100g).

La femeile insarcinate si cele care alapteaza este necesar un aport mai mare de iod (fie prin dieta, fie prin administrarea unor suplimente- iodura de potasiu sau vitamine speciale pentru sarcina care sa contina si iod)

Excesul de iod apare de obicei dupa administrarea unor medicamente bogate in iod (de exemplu amiodarona/cordarone, substante de contrast iodate pentru investigatii radiologice, suplimente alimentare din alge marine). Majoritatea persoanelor care ingera cantitati mari de iod raman eutiroidiene; unele persoane insa, in special cele care anterior au fost deficitare, dezvolta hipertiroidie. In mod paradoxal, excesul de iod poate inhiba sinteza hormonilor tiroidieni si duce la gusa si hipotiroidism.

In principiu in hipertiroidism este de evitat aportul excesiv de iod deoarece acesta poate accentua hipertiroidismul (deci reducerea alimentelor cu cantitate mare de iod dar cel mai important evitarea medicamentelor cu iod – amiodarona/cordarone, substante de contrast iodate pentru investigatii radiologice, suplimente alimentare din alge marine).

Dieta cu cantitate mica de iod se recomanda pacientilor cu cancer tiroidian timp de 2-3 saptamani inainte de tratamentul cu iod radioactiv (acesta deoarece daca scoatem iodul din alimentatie resturile tiroidiene vor deveni avide de iod si iodul radioactiv va avea o eficienta mai mare)

Seleniul este un alt oligoelement important pentru o buna functionare a tiroidei, deficitul de seleniu ducand la activarea proceselor autoimune tiroidiene si deficit de hormoni tiroidieni.

Cantitati mai mari de seleniu se gasesc in creveti, ton, cod, ficat, nuci braziliene, anumite tipuri de ciuperci.

In tiroidita cronica autoimuna s-a demonstrat ca administrarea de Seleniu 200 mcg/zi duce in 50% din cazuri la atenuarea procesului autoimun (scaderea nivelului de anticorpi).

Legumele din familia crucifere (varza, brocoli, conopida, gulia, varza de Bruxelles) sunt bine cunoscute drept “gusogene” . Ele contin anumite substante, tiocianati, care blocheaza preluarea iodului de catre tiroida. Efectul gusogen este mai accentuat atunci cand sunt utilizate in stare cruda si mai ales atunci cand exista si un aport deficitar de iod. Dar avand in vedere faptul ca folosirea lor are numeroase efecte benefice se recomanda utilizarea lor gatite la aburi (aceasta ducand la scaderea concentratiei de tiocianati) si marirea cantitatii de iod consumata.

Se considera ca aspartamul, un indulcitor artificial, ar putea declansa boli tiroidiene autoimune (tiroidita cronica autoimuna Hashimoto, boala Basedow-Graves) la persoanele predispuse.

Soia nefermentata este bogata in izoflavone care au deasemenea actiune gusogena si contine cantitati mari de acid fitic si oxalic care impiedica absorbtia mineralelor (calciu, magneziu, cupru, fier, zinc). Soia nefermentata si produsele derivate (laptele de soia, tofu, concentratele proteice din soia, chiftelele, snitelele, crenvurstii, produsele dedicate copiilor, laptele pentru bebelusi) pot duce la hipotiroidism. Produsele din soia fermentata (Natto, tempeh, miso, sos de soia traditional) au o cantitate de izoflavone mai mica si deci o actiune gusogena mai mica.

In speranta ca aceste informatii va vor fi utile inchei aici si va astept cu comentarii, intrebari, nelamuriri.

Lasa un comentariu

Adresa dumneavoastra de e-mail va ramane privata. * - Campuri obligatorii

16 raspsunsuri la Ce sa nu mancam cand suferim cu tiroida

  1. SONIA says:

    Am fost diagnosticata in iulie 2012 cu tumora hipofiza de 2mm in urma unui rmn, dureri aproape zilnice de cap, pierderi partiale de memorie, ma simteam obosita permanent de 6 luni, m-am ingrasat 7 kg in aceasta perioada, ma trezeam mai obosita decat ma culcam, as consuma numai dulciuri, seful sectiei de hipofiza de la Parhonnu mi-a prescris niciun tratament, doar un alt RMN peste 12luni sa vada evolutia tumorii, ma simt la fel de rau, ce ma sfatuiti sa fac? va multumesc.

    • Dr. Parlog Loredana says:

      Prezenta unui adenom hipofizar poate sa duca la simptome neurologice (de ex dureri de cap, greata, varsaturi) dar al dumneavoastra este prea mic sa dea astfel de simptome si simptome prin secretie de hormoni (daca de exemplu daca produce ACTH ar putea sa apara cresteri in greutate, depresie, slabiciune musculara, vanatai la lovituri minme, hipertensiune, glicemie mare si colesterol crescut; daca produce hormon de crestere apare un tablou specific de acromegalie, etc). In cazul descoperirii unui adenom hipofizar trebuie evaluati deci toti hormonii hipofizari. De vreme ce ati fost internata la Parhon imi inchipui ca aceste analize au fost efectuate, puteti sa verificati pe biletul de iesire. Oricum ar trebui repetate la 6-12 luni pentru a fi siguri ca nu s-au modificat. Daca aceste teste sunt negative atunci trebuie cautata alta cauza a simptomelor dumneavoastra.
      Multa sanatate

  2. Elena Safta says:

    Am un nodul la tiroida vechi de multi ani, peste 15 ani. In urma cu 5 ani am lost la dr endo si mi s-a spus ca sunt mai multi noduli care se amplifica pe fond de stres si de oboseala. Am avut parintii in varsta si cu pribleme de sanatate si de peste 5 ani eu nu am avut o noapte intreaga dormita. Trebuia sa ma trezesc de doua-trei ori pe noapte. Nu mai stim cum este sa te odihnesti. Parintii mei s-au dus, mai este putin si se face anul in iunie si octombrie. In prezent, abia acum reusesc sa dorm noaptea si sa simt ca ma odihnesc. Insa, am stari de epuizare fizica, simt ca mi se face rau cand stau in picioare ca nu ma pot tine pe picioare. Am avut si stari de greta si foma, dar de care am scapat. Ce ma sfatuiti sa fac ?

    • Dr. Parlog Loredana says:

      Ati trecut printr-o perioada foarte grea in care nu v-ati gandit deloc la dumneavoastra, este normal ca acum “sa culegeti roadele” . Ar trebui sa faceti niste analize uzuale sa verificati daca nu aveti anemie, cum stati cu glicemia, ficatul, etc. Pentru nodulul tiroidian trebuie ecografie si comparatie cu ecografiile vechi sa vedem cum a evoluat, daca a mai crescut. Ca analize de sange ar trebui un TSH deoarece gusile polinodulare vechi pot deveni hiperfunctionale la un moment dat si sa dea oboseala, palpitatii, insomnie, etc. Dupa stresul prin care ati trecut este posibil sa fi facut si o depresie daca vi se pare ca este cazul ar fi necesar un consult psiholog/psihiatru. Multa sanatate

  3. monica says:

    buna ziua
    Daca la rezultatul analizelor hormonul T3 este mai mic decat normal 2, atunci am hipertiroidism sau hipotiroidism restul sunt normale doar colesterolul “rau” este putin modificat . D-na doctor mi-a scris tratament homeopat si a spus daca nu-mi trec simtomele atunci imi scrie medicatie sintetica. am slabit foarte mult si am avut si candida in intestine. am palpitatii ma trezesc noaptea nu ma ingras deloc si sunt obosita ma dor muschii oasele mi se usca ochii si ma ustura mai ales dimineata, ragusesc repede. Daca iau hormoni si intestinele nu sunt inca in regula atunci acesti hormoni vor avea efect? Sufar de 2 ani si deja tare am obosit.
    va multumesc

    • Dr. Parlog Loredana says:

      Este ciudat ca doar T3 sa fie modificat. in general prima analiza care se modifica este TSHul, daca acesta este normal atunci functia tiroidiana inseamna ca este normala in majoritatea cazurilor. T3 scazut ar indica hipotiroidism dar trebuie sa fie insotit si de FT4 scazut si eventual TSH crescut. Trebuie cautata o alta cauza pentru simptomele dumneavoastra, nu crec ca tiroida este de vina. poate suprarenala (insuficienta corticosuprarenaliana) poate o boala autoimuna (sdr Sjogren, etc) este necesar un consult, prin internet nu se pot pune diagnostice sau da tratamente.

  4. Plop Pansela Cornelia says:

    Buna ziua : am fost diagnosticata acum 4 ani de tiroida am facut tratament cu Thiamazol 20 mg timp de 4 ani si de sase luni incoace tiroida sa marit si medicii ma indreapta spre operatie . nu sunt in totalitate multumita de aceasta decizie deorece dupa operatie pot suferi de obezitate va rog din suflet sa imi dati un sfat ce pot sa fac si daca intradevar voi avea probleme cu kilogramele in plus prea multe . eu sunt stabilita in Austria si terapia o fac incontinuare aici .va multumesc .

    • Dr. Parlog Loredana says:

      Daca doar teama de obezitate va opreste sa faceti operatia eu as spune sa nu va faceti griji deoarece o sa luati tratament de substitutie (care inlocuieste hormonul tiroidian) si nu ar trebui sa existe variatii semnificative de greutate. Dupa parerea mea problema este ca daca o sa se scoata toata tiroida o sa trebuiasca sa luati tratamentul de substitutie (Euthyrox sau ceva semanator) toata viata, zi de zi. Sunt unii pacienti care se impaca greu cu asta si uita sa il ia, isi schimba dozele de capul lor, etc.
      Daca nu vreti sa va operati pentru tratarea hipertiroidismului se poate administra si putin iod radioactiv (luati o pastila odata si asta este tot). In acest caz, daca aveti si noduli tiroidieni este bine sa se faca si o punctie tiroidiana cu ac subtire ca sa fim siguri ca nodulii care raman pe loc nu sunt cancerosi si sa ii urmariti periodic cu ecografie.
      puteti sa cititi mai multe despre noduli in articolul ghidul-pacientului-cu-cancer-tiroidian-

  5. ion jenica says:

    Buna ziuz,
    Am fost diagnosticata, cu tiroidacronica dupa ce am facut un examen ecogaf,nu inteleg de ce tratamentul pe care mi la prescris D-na doctor trebuie sa-l iau toata viata crescand dozele din trei in trei luni,va multumesc!

    • Dr. Parlog Loredana says:

      In tiroidita cronica autoimuna apare o distrugere treptata a tiroidei si ceea ce putem face este sa luam euthyrox (hormon tiroidian) pentru a compensa deficitul. Doza nu se creste la 3 luni ci in functie de analize. In unele cazuri hipotiroidismul este mai sever, necesita o doza mai mare, alteori este usor si se corecteaza cu o doza mica de medicament. Trebuie luat toata viata deoarece tiroida distrusa nu se mai reface si tratamentul functioneaza cata vreme este luat, daca il intrerupeti reveniti la starea initiala dinainte de tratament. Se face urmarire periodica si doza de tratament va fi ajustata in functie de TSH.

  6. rusu says:

    Buna ziua,

    am fost diagnosticata cu tiroida autoimuna. TSH-ul este in limite normale.
    Trebuie sa fac tratament sau numai cand se modifica TSH-ul.

    Multumesc.

    • Dr. Parlog Loredana says:

      doar daca TSHul indica hipotiroidism. daca este mai mare de 10 trebuie obligatoriu tratament cu hormon tiroidian. Pentru valori ale TSHului intre 3-10 se face tratament sau nu in functie de simptome/ preferinta pacientului/ daca exista si o gusa sau noduli (ei cresc de la TSHul mare). Se poate da seleniu pentru scaderea anticorpilor si incetinirea evolutiei bolii spre hipotiroidism (1/2 din pacienti raspund prin scaderea nivelului de ATPO)

  7. alina says:

    buna,tsh-0955 normal 0,400-4,000 ft3-4,28 normal2,30-4,90 ft4-o,93 normal 0.89-1,76 inima o simt ca imi bate mai tare decat ar trebui obosesc foarte repede daca tre sa urc scarile sau sa merg repede mi-am facut si o electrocardiograma si este in limita RS FC 90 iar cand inghit simt ca imi ramane ceva in gat mi sa recomandat sa fac si o ecografie la tiroida.va rog sa-mi spuneti dumneavoastra ce parere aveti.astept ras.sunt fff ingrijorata

    • Dr. Parlog Loredana says:

      Functia tiroidiana pare normala. Puteti face o ecografie de control la tiroida deoarece nodulii tiroidieni sunt frecventi dar nu cred ca simptomele dumneavoastra sunt legate de un eventual nodul tiroidian. Daca si cardiologul v-a spus ca nu e vorba de o problema cardiaca (miocardita virala de exemplu) atunci este posibil sa fie vorba de simptome de anxietate (daca ati avut o perioda mai grea in ultimul timp, nu v-ati odihnit, v-ati stresat). In acest caz aveti nevoie de odihna, relaxare, exercitiu fizic (creste cantitatea de endorfine “hormonii fericirii” din creier), eventual meditatie/yoga/homeopatie/remedii florale Bach (daca sunteti o persoana cu interese in aceste domenii). in caz ca nu reusiti sa rezolvati problema cu aceste mijloace trebuie sa apelati la un medic psihiatru pentru tratament medicamentos anxiolitic sau psihoterapie.

  8. Alexandra says:

    Buna seara,
    In luna dec. 2013 am avut un atac de panica in urma caruia am ajuns la urgente, de unde mi s-a recomandat sa imi fac niste analize pt. tiroida, dupa manifestari (palpitatii, durere de cap, tremur incontrolabil, senzatia de nod in gat si dificultate la inghitire). Am avut anti-tpo 818, ft4 0,844 si tsh7,04. La ecografie a rezultat ca tiroida ar fi, citez, “svaiter”. Am ramas oarecum descumpanita pentru ca nu am mai avut asa manifestari pana acum, duc un stil de viata cat pot de sanatos, nu beau, nu fumez, incerc sa fac miscare, etc
    Desigur ca mi s-a recomandat celebrul eutirox, insa avand oarece cunostinte in domeniu m-am mai interesat si am decis sa urmez un tratament homeopat pentru inceput ca sa vad daca are vreun efect, am doar 34 ani si as incerca sa imi dau o sansa, insa nu am inteles dpdv al nutritiei cum ar trebui procedat, ar trebui sa ma feresc de tot de Iod? de ex, as putea manca nuci, ca sare iodata nu mai folosesc de mult?
    Intrebarea concreta este ce ar trebui sa (mai) iau pentru ca logic mi se pare ca ar trebui lucrat la scaderea anticorpilor, altfel doar sa iau hormoni sintetici pe care corpul sa ii atace in continuare…nu se ajunge nicaieri.
    Va multumesc anticipat pt. rabdare si astept un raspuns sau o parere din partea Dvs.

    • Dr. Parlog Loredana says:

      Pentru scaderea anticorpilor trebuie sa luati seleniu 200 mcg/zi 6 luni apoi sa verificati daca ATPO a scazut.
      Nu este bine sa evitati iodul complet deoarece aceasta va accentua hipotiroidismul. Trebuie sa aveti un aport normal de iod si sa evitati suplimentele de alge marine de ex care au prea mult iod.