GHIDUL PACIENTULUI CU CANCER TIROIDIAN (partea I)
Tuesday, April 9th, 2013 | 8 comentarii

 

Cancerul tiroidian reprezinta cel mai frecvent cancer endocrin. Exista mai multe tipuri de cancer tiroidian dar cele mai frecvente sunt carcinoamele papilare si foliculare (aproximativ 90% din toate cancere tiroidiene), la care mai voi referi in continuare.

Cancerul tiroidian se prezinta ca nodul tiroidian descoperit la palpare sau la ecografia tiroidiana. Deci sa incepem cu inceputul.

 1.  Vi s-a descoperit un nodul “suspect”. Asta presupune ca:
 •  nodulul a crescut brusc in ultimul timp;
 • aveti tulburari la inghitit, raguseala;

 • la palpare nodulul este dur, aderent la tesuturile inconjuratoare;

 • aveti si adenopatii laterocervicale (alte umflaturi la gat, in afara tiroidei);

 • sunteti barbat;

 • ati fost iradiat in copilarie in regiunea cervicala (de exemplu ca tratament al unei leucemii);

 • aveti in familie cazuri de cancer tiroidian;

 • nodulul are anumite caracteristici ecografice (este hipoecogen, adica mai negru decat restul tiroidei, este vascularizat, are contur neregulat, are microcalcificari). In ultimul timp a devenit disponibila si sonoelastografia pentru evaluarea nodulilor tiroidieni (aceasta este tot o ecografie in cadrul careia se masoara si elasticitatea noduluilui- daca este dur atunci are risc mai mare sa fie cancer; aduce informatii suplimentare dar nu stabileste diagnosticul cu certitudine).

Analizele de sange nu sunt utile pentru a stabili natura nodulului (TSH, FT4 atesta statusul functional tiroidian, in general in cazul nodulilor acesta nu este modificat, adica nu avem exces sau deficit hormonal; ATPO sunt pozitivi in cazul unei afectari autoimune; exista si un marker tumoral pentru tiroida – calcitonina, aceasta este insa pozitiva doar in carcinomul medular tiroidian, un tip mai rar de cancer tiroidian).

In acest caz medicul va va recomanda fie direct operatie, fie punctie tiroidiana cu ac subtire. Este de preferat sa se efectueze punctia tiroidiana deoarece, uneori, in ciuda faptului ca nodulul arata “suspect” punctia poate stabili ca este vorba despre un nodul benign (care nu este cancer) care este suficient sa fie tratat medicamentos sau doar urmarit, in functie de caz.

 1. Punctia tiroidiana cu ac subtire 

Nu intrati in panica! Este o investigatie banala, care nu implica riscuri deosebite pentru dumneavoastra in schimb poate aduce informatii esentiale pentru diagnostic. Este o investigatie utilizata de peste 40 de ani. Se foloseste un ac subtire (acelasi cu cel cu care se recolteaza sange) iar complicatiile sunt asemanatoare celor de la recoltarea de sange (se poate forma un hematom local, risc de infectie daca nu sunt respectate regulile de asepsie, durere locala care in general este usoara, functie de reactivitatea fiecaruia). Nu s-au raportat pana acum cazuri de metastaze dupa punctia tiroidiana cu ac subtire (adica daca nodulul este cancer din cauza punctiei sa plece celule canceroase in alte organe) si daca nodulul nu este cancer el nu va deveni cancer in urma punctiei.

Dupa efectuarea punctiei exista 4 situatii in care va puteti gasi:

 • nodulul este benign (ati scapat :) )

 • nodulul este malign (nu este chiar asa grav cum suna; cititi mai departe)

 • nodulul este o leziune de tip folicular (in cazul acestora riscul de cancer este de 10-15%, dar nu se poate stabili pe baza punctiei daca este o leziune foliculara benigna sau maligna. Aceasta deoarece celulele arata la fel in ambele tipuri de leziuni; singura diferenta este ca in cea maligna exista o invazie a capsulei si a vaselor de sange care nu se poate evidentia decat daca este scos tot nodulul).

 • nu au fost extrase suficiente celule pentru stabilirea unui diagnostic.

Daca va incadrati la ultimile doua variante medicul dumneavoastra endocrinolog va va recomanda in functie de datele clinice particulare ale cazului dumneavoastra cea mai buna abordare (interventie chirurgicala sau urmarire ecografica si eventual repetarea punctiei la 6-12 luni).

Recent a devenit disponibila pentru nodulii tiroidieni si testarea moleculara. Din celulele recoltate la punctia cu ac subtire se extrage ADN si sunt depistate mutatii BRAF, RAS, RET/PTC, PAX8/PPARγ. Prezenta acestor mutatii stabileste diagnosticul de cancer si semnaleaza in general cancere mai agresive.

 1. Inteventia chirurgicala

De obicei se scoate jumatate de tiroida (hemitiroidectomie sau lobectomie) – daca aveti noroc – cea cu nodulul :) . In timpul operatiei medicul anatomopatolog verifica nodulul extirpat si daca se confirma diagnosticul de cancer medicul chirurg va scoate si celalat lob al tiroidei. Aceasta deoarece ulterior trebuie administrat iod radioctiv pentru a “arde” orice urma de tesut tiroidian si acest lucru nu se mai poate face daca a ramas pe loc o jumatate de tiroida.

Operatia este destul de simpla, in majoritatea cazurilor dureaza sub o ora; presupune anestezie generala. Recuperarea este rapida. Este recomandat sa efectuati operatia intr-un centru cu experienta (pentru Bucuresti – sectia de chirurgie a Institutului Parhon, medicii chirurgi care opereaza acolo pot fi gasiti si in sistemul privat: de exemplu domnul doctor Bogdan Stanescu opereaza si la spitalul Medlife – Life Memorial Hospital Bucuresti)

Tartamentul chirurgical trebuie precedat de o explorare ecografica atenta a ganglionilor cervicali. Medicul chirurg o sa inspecteze in timpul operatiei si acesti ganglionii si daca este cazul ii va extirpa si pe ei. Extirparea ganglionilor nu scade rata de recidive sau mortalitatea dar permite o mai buna stadializare a cancerului, daca sunt afectati si ganglionii inseamna ca este un tip de cancer mai agresiv si acest lucru va influenta urmarirea si tratamentul ulterior.

La ce complicatii va puteti astepta:

 • riscurile pe care le implica o anestezie generala;

 • raguseala (prin lezarea nervului laringeu recurent care trece prin spatele tiroidei) care in general este tranzitorie, dispare dupa cateva luni;

 • hipocalcemie (manifestata cu furnicaturi, amorteli in maini, picioare, in jurul buzelor) prin lezarea vascularizatiei glandelor paratiroide care sunt situate langa tiroida; marea majoritatea a episoadelor de hipocalcemie sunt trecatoare; foarte rar, daca ati avut ghinion si ati nimerit un chirurg prea zelos care a extirpat si glandele paratiroide odata cu tiroida hipocalcemia va fi ireversibila si va necesita tratament cu calciu si vitamina D toata viata.

In general medici chirurgi care efectueaza frecvent aceasta interventie au un procent foarte mic de complicatii(<1-2%).

Dupa interventia chirurgicala se instituie tratamentul de substitutie cu hormon tiroidian (in general se recomanda o doza de 100 mcg/zi urmand ca in functie de analize sa se ajusteze doza).

La aproximativ doua saptamani dupa operatie veti primi si examenul histopatologic care contine diagnosticul final si eventual, daca au fost scosi si ganglioni laterocervicali poate preciza daca acestia au fost afectati (daca cancerul a plecat din tiroida si se afla si la nivelul ganaglionilor).

 Cand ati pus mana pe acest rezultat trebuie sa va luati inima in dinti si sa va inghesuiti impreuna cu alte zeci de pacienti pentru a obtine o programare pentru adminstrarea de iod radioactiv la Institutul C.I.Parhon. Alte optiuni pentru iod: la Institutul Oncologic Bucuresti sau la Institutul Oncologic Cluj-Napoca, sectia Medicina Nucleara.

Cititi si “Ghidul pacientului cu cancer tiroidian – partea a IIa”

Lasa un comentariu

Adresa dumneavoastra de e-mail va ramane privata. * - Campuri obligatorii

8 raspsunsuri la GHIDUL PACIENTULUI CU CANCER TIROIDIAN (partea I)

 1. Amy Lacramioara Dutei says:

  Sunt n simplu om care doreste sa va multumeasca pe aceasta cale pt. acest site si pt. ca va faceti timp pt. asta. Informatiile d-vs sunt atat de utile incat aduceti liniste in sufletul meu si sunt convinsa ca si in sufletul altor persoane incercate de aceasta sufeninta.
  Sa aveti sanatate, pasiunea pentru munca d-vs sa nu va paraseasca niciodata si bunul Dumnezeu sa va aduca liniste sufleteasa. De la mine gaduri calde si sa o tineti tot asa astfel incat cu asa oameni poate intr-o zi se v-a schimba ceva si in sistemul nostru medical.

 2. mmoldovan ioana says:

  as dori o informatie sint operata in 2007 de adenom atipic cu celule harter in 2009 am recidivat si am fost operata din nou in 2013 am recidivat din nou si iar mam operat diadnostic adenom atipic si celule oncocitare patologia din martie 2013 acum in iunie am recidivat din nou nu stiu ce sa mai fac ore tratamentul nu este bun sau ce sfat miat da

  • Dr. Parlog Loredana says:

   Din informatiile pe care mi le-ati dat imi este greu sa trag niste concluzii. Cred ca a fost vorba de adenom Hurthle, nu? In ce a constat rec idiva de care vorbiti? A reaparut local nodulul? Ce tip de interventie ati suferit: tiroidectomie totala? Ati facut iod radioactiv dupa operatii? La scintigrafia whole body s-au descoperit metastaze ganglionare sau ficat, cap, oase?

 3. summer in siam says:

  Bonjour! Ma puteti lamuri daca e grav. Am facut un examen la endocrine si mi-au gasit multi noduli unul chiar de 1.5 cm si calcifiati de mult timp si am facut calcitonina si este <2 pg/mL val.de ref. < 13 iar d-na doctor mi-a spus de operatie ca e cea mai buna in cazul meu. Am acusi 53 de ani sunt la menopauza de 3 ani. Am facut o operatie de apedincita si chist Bartholin si mi-au gasit acu si o gastrita si bacteria pylori.. am facut tratamentul de rigoare si am facut si o radiografie pelviana ptr ca am mari dureri sub apedincita. M-am ingrasat mult in ultimul timp dar eu ma simt umflata nu grasa si toata viata am avut 48 lg acu am 68-69
  ce spuneti? Astept vesti multumesc. ùentionez ca d-na doctor a fost f draguta si explicita dar am o fricaaaaaaa.
  Multumesc!

  • Dr. Parlog Loredana says:

   Nodulii tiroidieni sunt o patologie foarte frecventa, pana la 70 la suta din poplatie prezinta noduli. Foarte putini dintre acestia, cam 5 la suta sunt cancere de tiroida, acestia trebuie operati. Restul nu pun probleme speciale, ii lasam in pace si ii urmarim ecografic. Pentru a stabili care noduli sunt cancer avem criterii ecografice de suspiciune de ex microcalcificarile, dar in general pentru orice nodul mai mare de 1-1,5cm se face punctia cu ac subtire care nu comporta riscuri pentru pacient si care ne poate lamuri daca e vorba de un cancer sau nu.
   Deci in cazul dvoastra as recomanda o punctie si in functie de rezultat urmarire ecografica la 6-12 luni sau operatie.

 4. andrusca says:

  nodulii tiroidieni suny operati cu extiropare obligatorie a tiroidei? eu am un nodul si sunt programata la oporeatie si as vrea sa imi spuneti daca o sa mi se scoata tiroida…. multumesc

  • Dr. Parlog Loredana says:

   de obicei se scoate toata tiroida sau jumatate de tiroida (cea cu nodulul).