Pune o intrebare
Adresa dumneavoastra de e-mail va ramane privata. * - Campuri obligatorii








euthyrox in sarcina

Buna ziua, sunt insarcinata in 20 de saptamani.acum 3 saptamani mi am facut analize pentru sarcina printre care si tsh si free t4.tsh mi a iesit 4.36 (0.34-5.60) si t4 0.77 ( 0.61-1.12). Dr ginecolog a zis ca mi e scazut tsh-ul si m a trimis la endocrinolog, acesta diagnosticandu ma cu hipotiroidism subclinic. Mi a prescris euthyrox de 25- jumatate de pastila o saptamana si apoi o pastila.a zis sa imi refac analizele peste o luna si sa imi fac tsh.ft3.ft4.atpo si ac anti tg.
Eu am mers a doua zi la un alt laborator si mi am facut toate analizele cerute de endocrinolog, astfel
ft3 3.7 (3.4-6.8)
Anti-tiroglobulina 13 (m mica sau egal cu 115)
Anti-tpo 10 (mai mica decat 34)
Ft4 12.9 (10.6-22.7)
Tsh 4.04 (0.27-4.2).
Intre timp am discutat cu un prieten care e tot dr endocrinolog si la care i am aratat rezultatele analizelor.Acesta mi a prescris sa iau iod de 400 o saptamana si apoi de 200 pe toata perioada sarcinii si a alaptarii. Dr de familie imi recomanda sa urmez tratamentul cu iod, dr ginecolog imi recomanda sa urmez tratamentul cu euthyrox.
Mentionez ca acum am 20 de saptamani de sarcina si ca anul acesta in februarie am facut o aspiratie la 7 saptamani pentru ca am avut sarcina cu ou clar ( fara embrion).la toate ecografiile si masuratorile din sarcina copilul este in limite normale. Am informat toti dr cu care am discutat despre sarcina mea fara embrion.
Vreau sa ma ajutati cu un sfat….eu trebuie sa urmez vreun tratament sau nu? Mai ales ca, cumnata mea e dr in franta si la ei valorile analizelor mele sunt in parametrii normali pt perioada de sarcina in care ma aflam eu la momentul respectiv.
Astept cu interes un raspuns.

Va multumesc,
Andreea

Raspunsul medicului
Intradevar TSHul este putin cam mare. Ghidurile actuale recomanda un TSH sub 3 pentru trimestrul 2 de sarcina. FT4 este normal sa scada in partea a doua a sarcinii. Este posibil ca hipotiroidismul usor pe care il aveti sa fie determinat de lipsa de iod deoarece in sarcina este nevoie de o cantitate mai mare de iod. In legatura cu tratamentul pe care ar trebui sa il luati- Daca nu luati vitamine prenatale care sa contina iod puteti lua iodid 200 mcg/zi toata sarcina si alaptarea. Este testat, a fost folosit extensiv in sarcini nu are efecte adverse nici pentru dumneavoastra nici pentru copil. Puteti sa luati si Eutyrox - v-a fost recomandata o doza foarte mica asa ca nu exista riscul sa apara reactii adverse. euthyrox este practic identic cu hormonul pe care il produce tiroida dumneavoastra, si daca luati o sa fie ca si cum tiroida dumneavoastra ar produce ceva mai mult. Euthyroxul se poate administra fara nicio problema in sarcina . Sunt femei care au fost operate de tiroida si iau doze de 100-150 sau chiar mai mari de Euthyrox. Important este ca TSHul sa fie bun pe parcursul tratamentului. Daca vreti puteti incerca sa luati o luna iodid si daca TSH este tot peste 3 dupa o luna de tratament puteti asocia si Euthyrox ca sa corectam mai rapid hipotiroidismul. efectele hipotiroidismului sunt mai dramatice daca survine mai ales in primul trimestru de sarcina cand se formeaza sistemul nervos al copilului, dar este bine totusi sa il corectam si a a doua parte a sarcinii deoarece poate sa duca la marirea tiroidei dumneavoastre (gusa), si creste usor riscul de probleme legate de sarcina/nastere. sarcina usoara
Ingrasare dupa tratament cu Euthyrox?

Buna ziua! Sunt o studenta la Medicina, am 20 de ani si acum cca o luna am fost diagnosticata cu hipotiroidism(tsh peste valoarea normala insa nu cu mult, t4 la limitainferioara a normalitatii). Ecografic s-au decelat 13 noduli intre 1 si 5 mm in diametru, calcefiati. Tiroida are semnal vascular puternic. Ce m-a promptat sa ajung la un consult endo a fost faptul ca desi fac sport mult(alergat+arte martiale, minim de 2 ori pe saptamana-sedinte intense) si mananc sanatos(zahar deloc, faina alba deloc, fara fastfood, fara sucuri, multe salate. Indice glicemic a orice mananc sub 50) nu reusesc de aproape un an sa dau jos vreun gram, ba mai mult am pus pe mine in jur de 7 kg, ajungand la un IMC de 25(nu suna mult insa excesul ponderal este foarte inestetic si deranjant). De asemenea, durata ciclului menstrual este mult marita(36 de zile, cu 6-7 zile perioada menstruala), iar mai ales la nivelul gleznelor prezint edem marcat(degetul se afunda 2-3 cm in tesut, uneori chiar dupa ce ma trezesc). Iau de cca o luna tratament cu Euthyrox de 25 mg, luat cu sfintenie dupa indicatii. Fac miscare, mananc putin si alimente sanatoase( 100 g biscuiti integrali fara zahar, o supa clara de legume si ceva fructe) zilnic, iar cantarul merge in continuare in sus…Ce as putea sa fac? Am ajuns la capatul vointei si a cunostintelor. Va multumesc mult!

Raspunsul medicului
tineti timp de 2-3 saptamani un jurnal alimentar foarte strict (absolut orice mancati/beti si are calorii trebuie sa fie notat). Deasemenea notati greutatea la inceputul perioadei de jurnal si la finalul ei. Apoi calculati cate calorii consumati in medie zilnic. daca intradevar numarul de calorii este mai mic decat necesarul dumneavoastra atunci trebuie excluse alte cauze de ingrasare (SOPC, hiperinsulinism, Cushing, etc).
tiroidita autoimuna

Stimata dna dr. am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna cu tendinta de nodularizare,spre istm formatiune in curs de organizare de 0,89/0,9/0,96vascularizatie pred. periferica,analize TSH 2,90 free T4 15,97 anti TPO 793,50 am 46 ani sunt la premenopauza am facut o anexetomie dr,in urma unei pelviperitonite.Ca tratament rec. dr. vagostabil control la 6 luni.Am inceput sa iau seleniu organic 1 capsula pe zi ptr reglarea anti tpo.Credeti ca tratamentul cu seleniu ajuta si deasemenea o ecografie de investigare a tesutului ptr formatiunea descoperita ar ajuta in diagnosticare.Va multumesc anticipat si astept cu deosebit interes raspunsul dvs.Blanaru Anca Vaslui

Raspunsul medicului
S-a demonstrat ca tratamentul cu seleniu 200 mcg/zi (nu conteaza firma, conteaza ca doza sa fie cea pe care v-am mentionat-o) ajuta la scaderea ATPO (cam 50% din pacienti raspund la acest tratament). Pentru nodul recomandarea ar fi sa repetati ecografia peste 6 luni. Daca nodulul creste in timpul urmaririi se poate face o punctie cu ac subtire (care este o investigatie fara riscuri pentru dumneavoastra) pentru stabilirea naturii lui. Se punctioneaza nodulii peste 1 cm, al dumneavoastra este deocamdata mic asa ca puteti sa-l urmariti ecografic. multa sanatate.
efectele chimioterapiei asupra tiroidei

Buna..am fost diagnosticata acum 2 ani cu cancer ovarian am facut chimioterapie acum sunt bine,mi-am facut niste analize pentru glanda TSH 5.01 si restul analuzelor in limite normale,mi sa dat tratament cu eutyrox 25 mg.am inceput tratamentul de o zi si am avut palpitati si dureri de cap..poate sami fi afectat chimioterapia glanda?Multumesc

Raspunsul medicului
Chimioterapia nu afecteaza in general tiroida. Doar iradierea poate sa o afecteze (radioterapie). cel mai probabil usoara hipotiroidie pe care o aveti nu are legatura cu cancerul de ovar si tratamentul sau. Aveti si anticorpii antitiroidieni pozitivi (ATPO, AcTg)? de obicei tiroidita autoimuna este cea mai frecventa cauza de hipotiroidism.  Aveti noduli sau tiroida marita? In acest caz este bine sa luati totusi Euthyroxul.
Lipsa calciului

Buna ziua!
Am si eu cateva intrebari referitoare la asimilarea calciului in organism. De cativa ani am inceput sa am probleme din cauza nivelului scazut de calciu si anume dureri frecvente de cap , crampe musculare la stomac iar in ultima perioada niste intepaturi si dureri in zona sternului care se propaga pana la gat, unde am acea senzatie de “nod in gat”. Am facut mai multe cure de calciu inclusiv perfuzii si atat timp cat iau acest supliment ma simt bine..Mentionez ca de 1 an si 6 luni sunt sub tratament cu euthyrox. Intrebarea mea este daca aceste intepaturi si dureri sunt tot din cauza lipsei de calciu si magneziu sau sunt probleme ale inimii? Daca da ,ce as putea sa fac sa asimilez calciul?
Va multumesc!
Astept raspunsul dumneavoastra!

Raspunsul medicului
Au iesit pe analize valori scazute ale calcemiei sau pe ce baza s-a pus diagnosticul? doar pe simptome? Este posibil sa nu aveti probleme cu asimilarea calciului ci o tulburare anxioasa. Ameliorarea simptomelor pe perioada terapiei cu calciu poate fi un efect placebo. In acest caz v-as recomanda psihoterapie sau acupunctura.
Pagina Anterioara